W Tarnowie uroczyście otwarto Branżowe Centrum Umiejętności (BCU) w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa. Jest to pierwsze tego typu centrum w Polsce, a jego celem jest kształcenie i doskonalenie umiejętności zawodowych osób chcących pracować w branży gastronomicznej.
BCU zostało utworzone dzięki projektowi napisanemu w Izbie Rzemieślniczej w Tarnowie, na który udało się pozyskać dofinansowanie z Krajowego Programu Odbudowy. Partnerami projektu są m.in. Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Podkarpacka Akademia Umiejętności i Podkarpacka Akademia Przedsiębiorczości.
Centrum wyposażone jest w nowoczesny sprzęt gastronomiczny, co ułatwi pracę i szkolenia. Będą one prowadzone przez doświadczonych szefów kuchni i innych fachowców z branży.
W BCU będą się szkolić m.in. uczniowie, studenci, nauczyciele i osoby dorosłe. Oferta edukacyjna obejmuje m.in. kursy z zakresu:
- Przygotowywania potraw
- Obsługi gości
- Nowoczesnych technologii żywienia
- Rozwoju osobistego
- Poznawania różnych kuchni
Organizatorzy BCU chcą, aby placówka stała się miejscem spotkań i wymiany wiedzy dla wszystkich osób związanych z gastronomią.
Oficjalne otwarcie BCU odbyło się 23 kwietnia 2024 roku. W uroczystości wzięli udział m.in. przedstawiciele władz samorządowych, Izby Rzemieślniczej w Tarnowie, partnerów projektu oraz branży gastronomicznej.
BCU to nowa nadzieja dla polskiej gastronomii. Dzięki tej placówce młodzi ludzie będą mieli szansę zdobyć wykształcenie i umiejętności niezbędne do pracy w zawodzie kucharza lub kelnera – powiedział prezes Izby Rzemieślniczej w Tarnowie Andrzej Kuta.
Prezentujemy galerię zdjęć z wydarzenia jakim było otwarcie we wtorek w Tarnowie Branżowego Centrum Umiejętności:
Rozmawialiśmy z uczestnikami konferencji inaugurującej powstanie tarnowskiego BCU:
Jedną z osób, z którą rozmawialiśmy w dniu inauguracji centrum był Marcin Kozicki. Kozicki był dwukrotnym reprezentantem Polski na mistrzostwach świata w robieniu pizzy w Parmie.
Krzysztof Wierzba na otwarcie Branżowego Centrum Umiejętności w Tarnowie przyjechał aż z Gdańska:
Krzysztof Gawlik o tarnowskim BCU w rozmowie z Magazynem Miasto i Ludzie:
O idei i praktyce tarnowskiego BCU, dlaczego jest tak bardzo potrzebne, wypowiedział się także Jan Filipczyk:
O idei utworzenia tarnowskiego BCU rozmawialiśmy także z prezesem Izby Rzemieślniczej w Tarnowie Andrzejem Kutą:
O działalności tarnowskiego BCU rozmawialiśmy z dyrektor Izby Rzemieślniczej w Tarnowie Barbarą Blachą:
Piotr Bassara, partner tarnowskiego BCU, o idei jego utworzenia w Tarnowie:
Rozmawialiśmy także z Katarzyną Podrazą z Podkarpackiej Akademii Przedsiębiorczości:
W dniu inauguracji odbył się także panel dyskusyjny poświęcony przyszłości polskiej gastronomii i kelnerstwa. Wzięli w nim udział zaproszeni goście:
Chcesz wspomóc redakcję, kup Magazyn Miasto i Ludzie w kiosku, sklepie lub na poczcie. Już w piątek nowy numer.