Menu

Babie lato w kuchni. To już ostatnia szansa na letnie posiłki

I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Składniki:
1 kg śliwek np. węgierek
1 kg cebuli
500 g cukru trzcinowego
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
sok z połowy cytryny
¾ szklanki octu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
2 goździki
łyżeczka świeżo startego imbiru

Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
3 jabłka
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
70 g Orzechów nerkowca Bakalland
łyżka sosu sojowego
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Składniki na hummus:
1 puszka cieciorki
ząbek czosnku
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
łyżka oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
żółta papryka
50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
2 marchewki
3 łyżeczki kaparów
natka pietruszki
sól, pieprz

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>