Menu

Lekka sałatka z kabanosami

W upalne dni wszyscy stronimy od gorących i ciężkich dań, stawiając na lekkie propozycje. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki, przygotowane na bazie świeżych warzyw i oryginalnych dodatków. Na lunch czy dodatek do obiadu polecamy Lekką sałatkę z bobem i kabanosami. 

Składniki:

– 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger
– 1 kg bobu
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 2 garście kiełek słonecznika
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 10 czarnych oliwek (w krążkach)
– pół pęczka koperku
– pół natki pietruszki
– 50 g twardego sera np. Grana Padano

Dressing:
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– szczypta soli morskiej
– szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 Wykonanie:

W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone
w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>