Menu

Trzy pokolenia przy wielkanocnym stole

Prostota cechująca kuchnię babci, obfitość dań mamy i wreszcie nowoczesność w przepisach wnuczki i córki. Trzy pokolenia spotykają się przy stole wielkanocnym. Jaki jest tego efekt? Sprawdź, przyrządzając staropolską paschę z morelami, śliwkowo-orzechową roladę z indyka oraz jajka faszerowane chrupiącą niespodzianką.


Pascha morelowa jak u babci

Składniki:

  • 75 dkg twarogu
  • 100 g Moreli suszonych Bakalland
  • 4 żółtka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • cukier waniliowy

Pół opakowania moreli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ser dwukrotnie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy miękkie masło, śmietankę oraz cukier waniliowy. Odsączamy morele i kroimy je w kostkę. Do masy stopniowo dokładamy ser i pokrojone morele. Masę przekładamy do wysokiej formy wyłożonej gazą. Paschę wkładamy do lodówki do stężenia. Gotową paschę przekładamy na paterę, zdejmujemy gazę, całość ozdabiamy całymi suszonymi morelami.

Rolada z indyka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi od Mamy

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 200 g Śliwek całe owoce Bakalland
  • 100 g Orzechów włoskich Bakalland
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Filet płuczemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż. Rozkładamy mięso i lekko rozbijamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem, imbirem i majerankiem. Śliwki kroimy w plasterki i układamy na rozłożonym filecie. Orzechy włoskie siekamy i posypujemy nimi ułożone śliwki. Rolujemy mięso z indyka i spinamy wykałaczkami. Smarujemy oliwą z oliwek. Roladę przekładamy do nasmarowanego olejem żaroodpornego naczynia. Przykrywamy filet folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Chrupiące faszerowane gniazdka od Córki

Składniki:

  • 10 jajek
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 korniszonów
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • majonez

Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka z łyżką majonezu na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>