Menu

Ciecierzyca marki Halina po bretońsku

Ciecierzyca marki Halina po bretońsku to idealna propozycja pożywnego i rozgrzewającego obiadu, który doskonale sprawdzi się w zimowe dni.

  • Składniki (4-6 porcji)

    1 opakowanie ciecierzycy Halina (500 g, waga przed ugotowaniem)
    400 g kiełbasy (lub ilość według uznania)
    200 g boczku wędzonego (lub ilość według uznania)
    1 duża cebula
    1 szklanka passaty
    koncentrat pomidorowy (ilość według uznania)
    majeranek
    2 łyżki oleju (opcjonalnie)
    sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ciecierzycę przepłucz, zalej zimną wodą sporo ponad poziom nasion i odstaw na noc.
2. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę według instrukcji na opakowaniu (trwa to ok. 90 minut).
3. Boczek, kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę.
4. Przełóż boczek na dużą patelnię, smaż powoli, na dość słabym ogniu, aby ładnie się wysmażył i wytopił.
5. Jeśli boczek nie oddał zbyt wiele tłuszczu, dodaj olej. Przełóż kiełbasę na patelnię z boczkiem i smaż kilka minut do lekkiego zarumienienia często mieszając.
6. Dodaj cebulę i całość smaż ok. 3 minuty mieszając.
7. Dodaj do podsmażonych produktów odsączoną, ugotowaną ciecierzycę, wymieszaj.
8. Wlej passatę oraz dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj i gotuj kilka minut mieszając. Jeżeli gęstość jest zbyt duża, dodaj odpowiednią ilość wody.
9. Całość na końcu dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym pieczywem lub ziemniakami. Danie na talerzu możesz też posypać natką pietruszki lub świeżym majerankiem.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>