Menu

Era eklera – błyskawiczne ciastko od marki Delecta

Podłużne ciasto ptysiowe wypełnione bitą śmietaną, kremem bezowym, kremem russel lub śmietankowym. Często dodatkowo pokryte czekoladą bądź toffi. Ekler, eklerek lub eklerka – bez względu na nazwę, deser ten cieszy się popularnością niezależnie od szerokości geograficznej. Teraz za sprawą marki Delecta, będzie można spotkać go również w każdym polskim domu.

Eklerka prawdopodobnie powstała w XIX wieku, a za jej twórcę uznaje się Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również stworzenie nazwy „majonez”, od francuskiego „manier”, czyli „mieszać”. Sama etymologia eklera jest równie interesująca. Nazwa deseru także pochodzi z języka francuskiego, gdzie „éclair” oznacza „błyskawicę”, co ma odnosić się do błyskawicznej konsumpcji tych ciastek.

Moda na eklera

Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami.

– Śledzimy trendy konsumenckie i odpowiadamy na potrzeby naszych klientów. Ponieważ zaobserwowaliśmy modę na eklery w cukierniach, zdecydowaliśmy się wprowadzić do oferty marki Delecta „Chrupiący Ekler” – pierwszy na rynku zestaw do samodzielnego przygotowania tych ciastek w domu – powiedziała Monika Rożnowska, Starszy Kierownik Marki Delecta w Bakalland SA.

Dzięki wprowadzeniu przez markę Delecta zestawu do samodzielnego wypieku eklerów w domu, ich przygotowanie będzie szybkie i proste. Nowicjusze w zakresie cukiernictwa mogą odetchnąć z ulgą. W opakowaniu znajdziemy ciasto, które nie wymaga zaparzania oraz rękaw cukierniczy, który pozwoli nadać wypiekowi wymarzony kształt. Zawarty w pudełku krem na bazie kremówki, nie tylko wybornie smakuje, ale również utrzymuje idealną konsystencję podczas napełniania ciastka. Z jednego zestawu „Chrupiących Ekler” można przygotować 15 porcji deseru. Jest to pierwsza tego typu propozycja na rynku.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>