Menu

Smak lata zamknięty w słoiku dżemowe „hygge po polsku”

Chociaż żar za oknem doskwiera, to właśnie on sprawia, że owoce w tym roku są wyjątkowo słodkie i jest ich znacznie więcej niż w latach ubiegłych. Efekt? Agrest, śliwki czy jabłka już dawno nie były tak tanie. Dlatego wiele osób decyduje się na zamrożenie owoców bądź ich zawekowanie, by móc delektować się smakami lata podczas długich, jesiennych i zimowych wieczorów. Konfitury kojarzą nam się najczęściej z dzieciństwem, beztroską, wakacjami u babci, dlatego tak bardzo je lubimy. Mało kto zastanawia się jednak, jaka jest ich prawdziwa historia.

 

Dżemy towarzyszą ludzkości od setek lat. Pierwsze zapiski Gaiusa Pliniusa Secundusa dotyczące przepisów pochodzą już z I wieku n.e. Słodki i jednocześnie zdrowy przysmak stanowił obiekt zainteresowania również samego Nostradamusa. Jedną z jego pierwszych publikacji była książka kucharska „Traité des Fardements et des Confitures” o  galaretkach, grzanym winie i… dżemie.

Mimo, że w ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło i coraz częściej sięgamy po gotowe produkty, na fali popularności idei „slow life”, coraz więcej osób próbuje przyrządzić własne przetwory.

Czy w dzisiejszych czasach warto robić przetwory?

Żyjemy w czasach, kiedy bez względu na porę roku, można kupić niemal wszystko. Czasochłonne przygotowywanie przetworów, w zderzeniu z szybkim stylem życia, może dodatkowo zniechęcać do robienia dżemów, konfitur, soków i innych spiżarnianych smakołyków. Samodzielne wekowanie ma jednak kilka istotnych zalet. Praca przy ich przyrządzaniu stanowi okazję do spotkania rodzinnego, podczas którego można poznać tajniki receptur przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak również aktywnie spędzić czas w gronie najbliższych.

Według sondażu CBOS, Polacy chętnie spędzają czas z najbliższymi: rodziną (37 proc.), partnerem (23 proc.), a także przyjaciółmi (12 proc.). Wspólne przygotowywanie powideł czy konfitur to świetny pomysł na spędzenie czasu w niecodzienny sposób, którego zwieńczeniem są słodkie i zdrowe przetwory. Co więcej mogą one zostać wykorzystane podczas kolejnych wspólnych spotkań, bądź stanowić własnoręczny upominek. Na przykład dżem ananasowy lub z dodatkiem chilli może okazać się nowoczesnym i zaskakującym prezentem prosto z serca dla babci, która w dzieciństwie sama przygotowywała dla nas smaczne przetwory. Poza aspektem emocjonalnym, ważny jest również aspekt ekonomiczny. Samodzielnie przygotowane przetwory są tańsze niż te ze sklepowej półki (o niejednokrotnie nieznanym składzie i jakości).

Przetwory XXI wieku

Własnoręczne przygotowanie dżemu w dzisiejszych czasach jest znacznie łatwiejsze niż przed laty. Konsumenci są otoczeni urządzeniami, mogącymi ułatwić przyrządzenie przetworów, czyli automatycznymi obieraczkami, blenderami, a nawet zmywarkami, w których mogą wyparzyć słoiki. Istnieją też produkty usprawniające sam proces gotowania owoców.

Cukier żelujący, bądź Dżemix znacznie przyspieszają proces powstawania pysznych dżemów i konfitur, nadając im gęstą konsystencję oraz soczysty kolor, który przetrwa całą zimę. Pektyna, która ma właściwości żelujące, jednocześnie skraca gotowanie, dzięki czemu owoce zachowują więcej swoich wartości zdrowotnych – komentuje Monika Rożnowska, Senior Brand Manager Delecta. – Nasza oferta obejmuje mieszankę uniwersalną Dżemix oraz Cukry żelujące w proporcjach 2:1 i 3:1, które w jasny sposób instruują konsumenta jakie powinien zastosować proporcje cukru do owoców. Warto też zaznaczyć, że dostępny wariant niskosłodzony (3:1) zwiększa grono sympatyków, gdyż odpowiada na potrzeby tych klientów, którzy chcą ograniczyć ilość cukru w codziennej diecie  – dodaje Monika Rożnowska.

 Współczesna spiżarnia wcale nie musi znacznie odbiegać od tej, w których myszkowaliśmy podczas wakacji u babci, ale nowoczesne rozwiązania pomogą nam cieszyć się smakami dzieciństwa, a przy tym zaoszczędzą nasz cenny czas i ułatwią przygotowanie przetworów, które zwykle kojarzą się z czymś trudnym i pracochłonnym.

 Smacznie, zdrowo i nowocześnie

Poza aspektami ekonomicznymi i zdrowotnymi, przy przyrządzaniu weków, nie sposób pominąć kwestii zmieniającego się stylu życia. Słoik przetworów od mam i babć przestał być kojarzony z osobami emigrującymi z mniejszych ośrodków do dużych miast. Coraz mocniej podkreśla się znaczenie „less waste” i racjonalnego dzielenia zasobami. Korzystanie z bogactwa sezonu owocowego i przygotowywanie na ich bazie przetworów i weków, umożliwia efektywne wykorzystanie owoców, które w przeciwnym razie mogłyby się zepsuć. Dodatkowo, czas spędzony na przyrządzaniu smacznych konfitur, by następnie zjeść je ze smakiem podczas leniwego niedzielnego śniadania lub jako dodatek do ciasta, w pełni wpisuje się w popularną ideę duńskiego „hygge” czy szwedzkiego „lagom”, czyli jest jak najbardziej trendy i na czasie. Wekujmy więc bez ograniczeń, w dowolnym stylu, korzystając z polskich produktów i owoców.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>