Menu

Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem

Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem to przykłąd smacznrgo i pełnowartosciowego deseru.

Składniki:

Rice Pudding with Apple Slices and Cinnamon Spice Sticks on Wooden Background

Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem.

  • 1 szklanka ryżu białego marki Britta
  •  3 szklanki mleka
  •  sól
  •  3 dag masła
  •  2 jaja
  •  0,5 szklanki cukru
  •   4 duże winne jabłka
  •   1 opakowanie cukru waniliowego
  •  10 dag rodzynków
  •   masło i tarta bułka do formy
  •  syrop owocowy lub śmietana do polania

Wykonanie:

Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>