Menu

Zielono na talerzu – szybkie przepisy na wiosenny obiad

Wiosna to czas, kiedy warto oczyścić organizm włączając do diety lekkie i pożywne dania, które zawierają w sobie niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Połączenie zielonych, energetycznych warzyw z chrupkimi orzechami i suszonymi owocami, sprawi że nabierzemy energii. Przygotowane potrawy, mogą być nie tylko doskonałą propozycją obiadową, ale sprawdzą się również jako idealny lunch do pracy.

Soczysty zielony dodaje energii i odpręża

Kolor zielony odpręża i dodaje sił witalnych. Wywołuje uczucie spokoju oraz bezpieczeństwa. Warzywa i owoce w tym kolorze zawierają kwas foliowy i chlorofil. Obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Oczyszczają z toksyn, pobudzają procesy trawienne, zapobiegają starzeniu się skóry, dlatego sięgajmy po kiwi, jarmuż, rukolę, zieloną paprykę, brokuły, groszek i awokado, które aby jeszcze bardziej podbić ich smak i właściwości odżywcze, możemy łączyć z orzechami i suszonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się tutaj pistacje, które doskonale wpisują się w zieloną dietę ze względu na swój kolor, dzięki zawartości likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem ich spożywanie chroni nasz organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego. Dodatek suszonej żurawiny do dań sprawi, że nie tylko stanie się ona kontrastowym wyróżnikiem dania, ale dzięki zawartości błonnika, wpłynie również pozytywnie na pracę naszych jelit! Chcesz zacząć wiosnę z nową energią? To proste sięgnij po proponowane przez nas przepisy.

Energetyczna buddha bowl z prażonymi nerkowcami

 Składniki (na 2 duże porcje)

  • 200 g rukoli
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • Mini grzanki z pełnoziarnistego pieczywa
  • 2 jajka
  • 75 g Orzechów Nerkowca Bakalland
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny

 

Rukolę wykładamy w przygotowanych do podania miskach. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. W tym samym czasie gotujemy jajka. W zależności od upodobań smakowych mogą być gotowane na miękko lub zupełnie na twardo. W piekarniku podgrzewamy pokrojoną na kawałki mini bagietkę. Ugotowane i obrane jajka układamy na rukoli, dodajemy grzanki. Na patelni delikatnie prażymy orzechy nerkowca. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Zielona pasta z suszoną żurawiną

Składniki:

  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu
  • 200 g szpinaku baby
  • 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 300 g groszku cukrowego
  • 1 świeży ogórek
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al’dente. Na patelni podsmażamy delikatnie groszek cukrowy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, tak aby szpinak nie stracił swojego koloru. Do gotowego sosu dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, awokado i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą i pierzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Francuskie przysmaki z chrupiącymi orzechami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży brokuł
  • 1 cebula
  • Garść młodych liści buraka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • Sól
  • Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • Szczypta czerwonej papryki

 

Ciasto francuskie wykładamy na blacie i kropimy na 4 równe części. Następnie formujemy z niego kwadratowe sakiewki. Gotowe sakiewki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Na patelni podsmażamy cebule z liśćmi buraka i brokułem. Na koniec dodajemy do wszystkich składników śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonych sakiewek. Całość przyprawiamy. Na wierzch układamy szynkę parmeńską i brokuły. Posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w 120 stopniach przez ok. 10 – 15 minut.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>