Menu

Zrób to inaczej, czyli doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie

Wielkanocne śniadanie, to doskonały moment na odpoczynek, w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół. To również czas, w którym możemy bawić się smakami i kolorami naszych potraw, dodając do nich pierwsze wiosenne akcenty.

Nic nie smakuje bardziej niż przepyszna wielkanocna sałatka, w towarzystwie orzechów pekan czy jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami. Chcesz zaskoczyć rodzinę, niekonwencjonalnym podejściem do tematu wielkanocnego śniadania? Nic prostszego proponujemy przygotowanie kulinarnego hitu – jajek, które swoim kształtem przypominają małe chmurki. Czy można lepiej zacząć wielkanocny poranek, raczej nie!

Kolorowa sałatka z orzechami pekan

Składniki:

2 garści miksu sałat
1 garść rukoli
8 jajek przepiórczych
1 mała czerwona cebula
70 g orzechów pekan Bakalland
50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
2 awokado
1 limonka
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżeczki oleju rzepakowego
Pół łyżeczki musztardy Dijon
Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu układamy miks sałat, rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, awokado pokrojone w kostkę i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie obieramy jaka i kroimy na połówki, układamy na sałacie. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy olej, musztardę i wyciśnięty sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę polewamy sosem na chwilę przed podaniem.

Jajka faszerowane chrupiącymi ziarnami

Składniki:

8 jajek
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
4 gałązki tymianku
5 korniszonów
50 g pieczarek
Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy i studzimy przed obraniem. Obrane jajka kroimy na połówki i delikatnie wyjmujemy z nich żółtka. Na patelni podsmażamy pieczarki z posiekanymi gałązkami tymianku, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Następnie korniszony, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Do wszystkich składników dodajemy Chrupiącą sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wykładamy jajka. W osobnym naczyniu ugniatamy żółtka na gładką masę, a następnie za pomocą rękawa dekoracyjnego, wyciskamy żółtka na jajka. Całość ozdabiamy gałązkami tymianku i posypujemy pieprzem do smaku.

Chałka z migdałami i żurawiną

To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

Składniki:

50 g mąki
5 g drożdży
Szklanka mleka
100 g Migdałów w płatkach Bakalland
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
Kostka masła
10 g cukru trzcinowego
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy do pieczenia. Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>