Menu

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną

Dorsz na parze z sosem koperkowym i kaszą jaglaną to pyszny i delikatny obiad dla całej rodziny*.

Składniki:

1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
2 polędwiczki z dorsza (każda po około 150 g)
1 woreczek kaszy jaglanej
1 brokuł
1 marchewka

Sos koperkowy:
3 łyżki świeżego koperku
300 ml bulionu warzywnego
40 ml mleka
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
z oliwek
łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

1. Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski (możemy również użyć temperówki do warzyw),
a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
3. Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości – około 10 minut).
4. W międzyczasie w wodzie Mama i ja gotujemy kaszę jaglaną (według przepisu z opakowania).
5. Przygotowujemy sos koperkowy. 150 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy, przelewamy do wrzącego wywaru i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
6. Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.

* danie odpowiednie dla dzieci od 11 miesiąca życia

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>