Menu

Krem z dyni

Krem z dyni to pyszna, a przy tym sycąca i rozgrzewająca propozycja na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

Średnia dynia
Ok. 1 litr bulionu drobiowego
1 średnia cebula
2 marchewki
1 biała pietruszka
¼ selera
Puszka mleka kokosowego
Olej z pestek winogron Olitalia
1-2 łyżki masła
Pieprz cayenne i sól do smaku
Pesto z bazylią Ponti 190g

Wykonanie:

Dynię pokrój na kawałki, polej olejem i wstaw do piekarnika na godzinę w 220°C. Następnie oczyść ze skóry, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa korzeniowe i cebulę. Do garnka nalej trochę oleju oraz dodaj łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa. Duś dalej ok. 5 min podlewając bulionem. Potem dodaj resztę bulionu, całą dynię gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodaj całe mleczko kokosowe pieprz cayenne i sól do smaku. Zblenduj na gładko. Podawaj ze strużką mleka kokosowego oraz kleksem pesto Ponti z bazylią.

 

Komentarze ( 1 )

  • Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi czy otyłości.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>