Menu

Kulinarne trendy. Warzywne spaghetti

Aromatyczne makaronowe pasty, to ulubione dania kuchni włoskiej, a gdyby tak makaron zamienić na warzywne spaghetti? Nic prostszego, aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia, kilka większych buraków, marchewka i …temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową i dlaczego najlepiej będzie smakować z bakaliami?

Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii czy buraków, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych. Warzywne spaghetti najlepiej smakuje latem, kiedy nie mamy ochoty jeść ciężkich dań. Doskonale sprawdzi się również u osób na diecie, czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami, czy delikatnym sosem. Doskonałym uzupełnieniem smaku będą suszone owoce i orzechy.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Składniki:

1 duża cukinia
12 pomidorków koktajlowych
Garść liści szpinaku baby
1 duży pęczek natki pietruszki
75 g orzechów Pinii Bakalland
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 połówka cytryny
Sól i pieprz do smaku

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie. Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Buraczane spaghetti z orzechami włoskimi

Składniki:

2 duże buraki
250 ml mleczka kokosowego
Sok z połowy cytryny
Natka pietruszki
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Sól i pieprz do smaku

Buraki obieramy ze skórki, a następnie za pomocą temperówki do warzyw przygotowujemy z nich spaghetti. Gotowy „makaron” gotujemy na parze przez ok. 5-6 minut, tak aby buraki stały się delikatnie miękkie. Gotowe spaghetti przekładamy na patelnię dodajemy do niego mleczko kokosowe, sok z cytryny i orzechy włoskie. Wszystko gotujemy przez ok. 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>