Menu

Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi

Zupa krem z ciecierzycy marki Halina z chipsami bekonowymi to doskonała propozycja na proste oraz pełne zdrowia dania.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy marki Halina
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/5 selera (dużego)
  • por (część biała)
  • 1 mleczko kokosowe
  • 2–3 ziemniaki
  • 1 opakowanie boczku (opcjonalnie)
  • 2 1/2 łyżki oleju
  • 1–1,3 litra bulionu warzywnego
  • kumin (mielony)
  • sezam czarny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

1. Ciecierzycę marki Halina umyj, zalej wodą i zostaw przez noc do napęcznienia.

2. Ciecierzycę ugotuj wg zaleceń producenta – nie odcedzaj wody, przyda się do zupy.

3. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.

4. Patelnię lub garnek o grubym dnie rozgrzej, dodaj olej oraz warzywa. Całość smaż 5–7 minut często mieszając.

5. Dodaj do warzyw ciecierzycę (z wodą), kumin (wg. preferencji). Całość gotuj 5 minut. Dolej do warzyw mleczko kokosowe i gotuj następne 2 minuty. Po tym czasie całość zmiksuj, dodaj tyle bulionu, aby uzyskać odpowiadającą gęstość zupy. Dopraw do smaku.

5. Boczek zgrilluj, potnij na mniejsze kawałki. Przelej zupę do misek i podawaj z chipsami z boczku, czarnym sezamem oraz natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>