Menu

Kulki mozzarelli panierowane i podane z sosem pomidorowo-bazyliowym

Składniki na 2 porcje:

150 g mozzarelli mini (kuleczki)
2 jajka L
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Pomidory w puszce bez skórek Valfrutta (cała puszka, 400 g)
Oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
świeża bazylia
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
dowolne warzywa i owoce

 

Wykonanie:

1.  Kulki mozzarelli osącz z zalewy, przełóż na talerzyk i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.

2.  Bułkę tartą przesyp do mizki, dodaj papryki, wymieszaj.

3 . Mozzarellę panieruj, kolejno otaczając jajkiem (rozmąconym), następnie bułką tartą. Czynność powtórz. Ser włóż ponownie do        zamrażalnika, tym razem na 15 minut.

4 . Oliwę przelej do niewielkiego rondelka, rozgrzej. Olej powinien zakrywać ser.

5.  Smaż ser niewielkimi porcjami. Usmażone przełóż na papier kuchenny i osącz z nadmiaru tłuszczu.

6.  Warzywa i owoce umyj, pokrój, ułóż na talerzach. Dodaj usmażony ser.

7.  Pomidory zblenduj z dodatkiem bazylii, czosnku, soli i pieprzu, podaj w miseczce.

8.  Całość podawaj od razu, na ciepło.

Przepis powstał przy współpracy z blogiem http://apetyt-na-kuchnie.pl.

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>