Menu

Ściany mają uszy, więc muszą mieć też twarz

To motto przyświecające Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi, czyli trzem „filarom” pracowni FRONT ARCHITECTS. O tym, że taki sposób myślenia o projektach architektonicznych daje efekty godne najwyższego podziwu świadczy pierwsze miejsce w prestiżowym plebiscycie marki Baumit „Fasada Roku 2016”, które jurorzy konkursu przyznali jednej z realizacji ich autorstwa – zlokalizowanemu w Szczecinie budynkowi biurowemu przy al. Wojska Polskiego.

 Udana renowacja to niełatwe zadanie. Nie tylko dla firmy budowlanej odpowiedzialnej za jej wykonanie, ale również – a może przede wszystkim – dla architektów. To do nich należy bowiem stworzenie projektu, który równocześnie spełni oczekiwania inwestora, wyrazi poszanowanie dla historii odnawianego obiektu, a do tego sprawi, że będzie on nosił osobisty rys ich stylu i posiadał wartość artystyczną.

Ujęcie tych wszystkich wymagań w jedną spójną i zarazem funkcjonalną całość nie jest łatwe, ale możliwe. Dowód? Budynek biurowy przy al. Wojska Polskiego 74 w Szczecinie. To, jak prezentuje się obecnie, jest zasługą inwestora ENEA Centrum Sp. z o. o. z siedzibą w Poznaniu oraz pracowni architektonicznej FRONT ARCHITECTS założonej i prowadzonej przez trzech absolwentów Politechniki Poznańskiej.

Właściciele biura mają na koncie wiele wyróżnień i realizacji, które zyskały uznanie na całym świecie. Ich architektoniczny debiut, czyli nieistniejąca już w pierwotnym miejscu (w budynku galerii w Starym Browarze w Poznaniu) księgarnia Bookarest przez wielu była uznawana za jedną z najlepszych w Europie. Sama pracownia już po 5 latach od jej założenia w 2003 roku znalazła się na liście „50 najbardziej pożądanych młodych pracowni świata” opublikowanej przez magazyn „Wallpaper”. Pierwsza nagroda w kategorii „budynek po renowacji” przyznana w plebiscycie „Fasada Roku” szczecińskiej realizacji ich autorstwa stanowi potwierdzenie tego, że FRONT ARCHITECTS to twórcy o ugruntowanej pozycji.

Sami o swojej działalności mówią, że „jej podstawowym założeniem jest poszukiwanie najbardziej praktycznych i racjonalnych rozwiązań funkcjonalnych, przy jednoczesnym dążeniu do harmonii i zaspokojenia potrzeb estetycznych miejsca i użytkownika”. O tym, że są w tym konsekwentni najlepiej świadczy fakt, że to zdanie mogłoby z powodzeniem posłużyć jako opis renowacji budynku biurowego przy al. Wojska Polskiego.

Uznanie za jej projekt Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi należy się tym bardziej, że udało im się zachować kształt i charakter tego obiektu, a jednocześnie sprawić, że prezentuje się on bardzo współcześnie, co było o tyle trudniejsze, że pierwotnie pełnił on inną rolę, niż obecnie.

Budynek powstał w 1913 roku jako obiekt przemysłowy, jako podstacja energetyczna, ale jego architektura nie ma charakteru przemysłowego. Swoją neoklasycystyczną formą z elementami modernistycznymi, widocznymi szczególnie na odtworzonej elewacji, świetnie wtapia się w sąsiedztwo luksusowych willi, które są charakterystyczne dla tej dzielnicy Szczecina – wyjaśnia Wojciech Krawczuk z FRONT ARCHITECTS.

 Rzeczywiście. Zlokalizowany przy reprezentacyjnej alei Wojska Polskiego przebiegającej przez dzielnicę Pogodno budynek doskonale koresponduje ze swoim otoczeniem, a jednocześnie wnosi do niego powiew świeżości. Biorąc pod uwagę fakt, że jest to obiekt zabytkowy, prace renowacyjne, które rozpoczęły się w 2015 roku, a skończyły w marcu 2016, musiały zostać przeprowadzone przez ich wykonawcę, czyli firmę Arch Instal Sp.z.o.o Sp.K. z ogromną ostrożnością i poszanowaniem zarówno dla jego 104-letniej historii, jak i samego miejsca, w którym się znajduje.

Efektem tej świadomej i kompleksowej renowacji obiektu należącego do spółki ENEA Centrum Sp. z o. o. jest uporządkowana, pięciopoziomowa przestrzeń użytkowa przeznaczona do celów biurowych. Oprócz tego, część parterowa została zaadaptowana na nowoczesne i funkcjonalne biuro obsługi klientów tego przedsiębiorstwa energetycznego – jego projekt architekci z poznańskiego biura stworzyli w oparciu o Księgę wizualizacji oraz Księgę tożsamości firmy ENEA opracowane przez MAMASTUDIO. Ponadto, w prostopadłościennej bryle budynku udało się wydzielić pomieszczenie rozdzielni elektrycznej posiadającej niezależne wejście.

Do otynkowania elewacji zewnętrznych zostały użyte materiały marki Baumit – tynk renowacyjny wapienno-trasowy Baumit Sanova Einlagen Trassputz, szpachla renowacyjna Baumit MC55W i Baumit RK 70N do płaskich powierzchni detalu oraz tynk historyczny HR Baumit Historischer Oberputz HR 810877 W X. Całość zyskała szlachetną, szaro-zieloną, stonowaną i jednolitą barwę, którą uzyskano z pomocą farby samoczyszczącej Baumit NanoporColor.

Dzięki temu zdobiące elewacje neoklasycystyczne elementy architektoniczne z nutą modernizmu nadającej całości lekkości i współczesnego wyrazu są doskonale widoczne. Proste, pozbawione dekoracji cokoły, gzymsy, płyciny i doryckie pilastry oraz balustrada w dolnej kondygnacji – to wystarczyło, by całość nabrała prostego, a zarazem wyjątkowo eleganckiego charakteru. Dopełnieniem są wysokie, wąskie okna, które potęgują to wrażenie.

Wnikliwa analiza jury oceniającego realizacje zgłoszone do konkursu „Fasada Roku” i przyznana zespołowi FRONT ARCHITECTS nagroda główna świadczą o tym, że – pod względem zastosowanej kolorystyki, struktury i tektoniki bryły, jak również stopnia, w jakim budynek koresponduje ze swoim otoczeniem – Pawłowi Kobryńskiemu, Wojciechowi Krawczukowi i Marcinowi Saksonowi udało się w pełni zrealizować wszystkie założenia projektowe. Dzięki temu szczecińska al. Wojska Polskiego zyskała obiekt, który mimo swej użytkowej funkcji z powodzeniem pełni również rolę reprezentacyjną – nie tylko dla firmy będącej właścicielem budynku, ale i dla całej części miasta, niewątpliwie podnosząc jej estetykę.

 www.baumit.com

www.facebook.com/BaumitPolska

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>