Menu

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.

Składniki (4 porcje):

1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
800 g krewetek (waga przed obraniem)
ok. 600 ml mleczka kokosowego
250 g pomidorów koktajlowych
2 liście limonki (opcjonalnie)
100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
1–2 łyżki zielonej pasty curry
2 limonki
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:

1 opakowanie mieszanki sałat
oliwa z oliwek
sok z limonki
sól
pieprz
liście mięty
limonkapapryczka chilli

 Wykonanie

  1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
  3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
  4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
  5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
  6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
  7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>