Menu

3 sposoby na rozgrzanie się w chłodniejsze dni

rozgrzewajacy-napoj-codogara-pl

Chłód, zimny wiatr, śnieg z deszczem – wszystkie te zjawiska przypominają nam o jednym – nadchodzi zima. O ile kiedyś ten kres kojarzył nam się z białymi ulicami i drobinkami śniegu, tak od jakiegoś czasu mamy w Polsce marną imitację zarówno złotej polskiej jesieni, jaki i śnieżnej zimy. Jak się bronić przed chandrą przeziębieniem i zniechęceniem? Oto sposób, który można wykorzystać w różnych okolicznościach. Przedstawiamy gorące napoje i zupy – idealne na sezon zimowy.

Grzaniec winny z goździkami i pomarańczą

Jest to idealna propozycja na zimne wieczory we dwoje, oczywiście dostępna wyłącznie dla osób dorosłych! Do wykonania przepisu na grzaniec potrzebujemy kilku składników:

- 1 butelkę czerwonego wina

- garść goździków

- 1 pomarańczę

- pół łyżki cynamonu/ bądź laska cynamonowa

- miód do posłodzenia

Pomarańczę należy wpierw sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki wraz ze skórką. Czerwone wino wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy. Po chwili dodajemy pomarańczę, cynamon i goździki. Gdy już całość podgrzeje się i zacznie wydzielać piękny aromat możemy zdjąć grzańca z ognia i dosłodzić miodem. Należy pamiętać, że wino podgrzewamy, aż do momentu, gdy będzie bardzo gorące, nie może jednak wrzeć. Na samym końcu przecedzamy je i wlewami do kubków. Gotowe! Przepis na grzaniec możecie wykorzystać także z piwem.

Meksykańska Czekolada

Czekolada wyzwala w organizmie endorfiny, które sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi. Nic dziwnego, że meksykanie przyrządzają dania i napoje z użyciem czekolady od setek lat. Do wykonania tego przepisu potrzebujemy:

goraca-czekolada-codogara-pl- ½ tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 szklankę mleka

- 4 łyżki brązowego cukru

- laska cynamonu

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, – jeśli chcemy, aby było wyczuwalne ostro. Tego składnika możemy dodać według uznania.

Ten bogaty, ciepły i rozgrzewający napój błyskawicznie poprawia nastrój. Przecież czekolada pobudza produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia! Aby wykonać przepis na pyszny i słodki napój najpierw podgrzewamy mleko z cukrem i przyprawami. Gotujemy je na wolnym ogniu cały czas mieszając, a gdy cukier się rozpuści, dorzucamy czekoladę połamaną na kawałki. Czekamy, aż wszystko się rozpuści, tak by nie było grudek. Następnie ściągamy rondel z ognia i ubijamy trzepaczką napój po to, by był puszysty. Gorącą czekoladę podajemy z laską cynamonu.

A może zupa?

Na chłodne dni nie ma nic lepszego niż gorąca i treściwa zupa. Może to być grochówka, ale równie dobrze podobnym sposobem zrobicie zupę krem lub zupę fasolową. W zależności od tego, jaki przepis na zupę jest Wam bliższy możecie być pewni, że taka propozycja doskonale sprawdzi się, jako obiad po ciężkim dniu na dworze. Jeśli nie jesteście fanami słodkości ta propozycja będzie dla Was najlepsza. Do jej wykonania potrzebujemy:

- 300 g żeberek

- 100 g wędzonego boczku

- 300 g łuskanego grochu

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 5 średnich ziemniaków

- 1 średnia cebula biała

- 2 listki laurowe

- Sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie

- oliwa

Do garnka z zimną wodą wkładamy żeberka. Doprowadzamy wodę z mięsem do wrzenia i zbieramy za pomocą sitka szumy, (czyli pianę i ciemne resztki na powierzchni). Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz groch. Gotujemy wszystko pod przykryciem. Następnie ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, a ziemniaki kroimy w kostkę. W międzyczasie podsmażamy na oliwie posiatkowaną cebulę. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony boczek. Sprawdzamy czy groch jest miękki i kiedy tak będzie dodajemy resztę składników i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut. Na koniec doprawiamy zupę solą i majerankiem.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Możesz użyć znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>